Beklijvend bezoek

 

Beklijvend bezoek

De gruwel van het nazisme en de concentratiekampen hebben ook België niet gespaard. Het fort van Breendonk is hiervan een ontroerend en sprekend bewijs. Vandaag is het één van de best bewaarde kampen in Europa.

Met onze leerlingen van het 7de jaar Integrale Veiligheid en enkele klassen 6TSO bezochten we het op dinsdag 11 oktober.

Breendonk is slechts een radertje in het Nazi-netwerk van WOII, een wereld waarin de menselijke waardigheid van geen tel meer was.

Tussen september 1940 en september 1944 verbleven ca. 3.600 gevangenen in Breendonk. Dit cijfer komt overeen met minder dan 10 procent van de ongeveer 40.000 politieke gevangenen die na de oorlog in België werden erkend. Het fort van Breendonk staat symbool voor het lijden en de dood van alle slachtoffers van het nazisme.

In het Gedenkteken staan urnen met daarin de assen van zij die de kampen niet hebben overleefd. Deze urnen komen uit Majdanek, Natzweiler, Neuengamme, Ravensbrück, Stutthof, Treblinka, Theresienstadt en Vught. Zij houden de herinnering levendig aan alle Belgen die tijdens hun deportatie in de nazi-kampen zijn omgekomen.

Onze leerlingen waren onder de indruk van dit bezoek. De confrontatie met de gruwel uit het verleden maakten hen stil.

Datum: 

woensdag, 11 oktober, 2017

Auteur: 

Jan Verhulst
Categorie: 
Top