De ene banaan is de andere niet

 

De ene banaan is de andere niet

Na de krokusvakantie, op dinsdag 3 maart hernemen we de duurzame fruitverkoop. Dit wil zeggen dat je elke dinsdag om 10.00 uur een tussendoortje kan kopen, niet alleen gezond voor jou, maar ook voor het milieu. Bovendien hebben we deze keer -na de appels en de peren- gekozen voor Fairtrade-bananen aan een eerlijke prijs (0,50 euro).

Waarom kiezen we om wat meer te betalen voor een banaan?

Bananen zijn niet lokaal. Ze komen uit verre, warme landen met een tropisch klimaat. We kunnen dus niet anders dan deze voedzame lekkernij invoeren. Je kan er ook voor kiezen om ze niet te eten, maar dat is dan weer een andere discussie. Net omdat de bananen van zover komen is het nog moeilijker om te achterhalen waar ze echt vandaan komen. Wanneer we in de supermarkt een kilo bananen aan 0,99 euro kunnen kopen, dan lijkt dit zeer aanlokkelijk, maar de vraag is of de prijs alle kosten dekt die nodig zijn om de bananen te telen en tot hier te brengen.

Zo is het mogelijk dat je weinig betaalt voor een kilo bananen omdat er heel wat kosten niet zijn meegerekend. Dit noemen we de externe kosten, dat zijn de kosten die niet voorkomen in de prijs van een product, maar wel echt bestaan. Zo kan de teler bijvoorbeeld geen rekening houden met het milieu omdat hij niet voldoende geld overhoudt om de bodem te verrijken wat op lange termijn voor een dalende opbrengst zorgt. Op lange termijn zal de producent daardoor minder concurrentieel worden, en belanden zij* (of hij) en haar gezin in een moeilijke situatie. Voor de planeet en de gemeenschap brengt dat zowel sociale, economische als ecologische kosten met zich mee. En die kosten zitten dus niet vervat in de prijs die je in de winkel betaalt.

Je betaalt dus beter iets meer voor Fairtradebananen zodat de boeren kwalitatieve bananen kunnen blijven telen aan een eerlijke prijs waar wij met de glimlach graag wat meer voor betalen. Iedereen tevreden.

Geniet van een lekkere, eerlijke banaan.

*Er zijn meer vrouwelijke boeren dan mannelijke boeren.

Datum: 

maandag, 24 februari, 2020

Auteur: 

Kristof Verstraete
Categorie: 
Top