De hoogte in

 

De hoogte in

Onze leerlingen van het zevende jaar Integrale Veiligheid mochten voor de vierde keer naar de kazerne in Sint-Niklaas om de praktijk van wat dichter te bekijken. In november liep het wat in het honderd omdat de brandweer moest uitrukken voor een aantal noodgevallen en de begeleiders-brandweermannen geen les konden geven.

Op Valentijn 2020 was er een herkansing. De leerlingen kregen informatie over het beklimmen van een brandweerladder en over het werken met materialen bij een ongeval. De ene groep mocht de hoogte op de brandweerwagen trotseren. Het klimteam van de brandweer demonstreerde eerst de werking van het veiligheidsharnas om vervolgens de ladder uit te rollen tot een hoogte van 30 meter. Naarmate de hoogte toenam, wordt de ladder steeds dunner én begint ze natuurlijk te schommelen. Onze dappere leerlingen slaagden er in om de ladder te beklimmen, de ene weliswaar met een hogere hartslag dan de andere. Het uitzicht over de stad was een mooie beloning voor de geleverde inspanning.

De andere groep ontmantelde een auto met de bedoeling een ‘slachtoffer’ te bevrijden. Dat alles niet zo maar gebeurt, maar wel met de nodige discipline werd ons duidelijk gemaakt. Studenten met de juiste outfit (veiligheidslaarzen) mochten de 'spreider' gebruiken om deuren te openen, of de knipper om deurstijlen door te snijden. Zo leerden ze dat je een slachtoffer, dat vastzit bij een auto-ongeval, niet uit de auto verwijdert, maar dat je de auto rond het slachtoffer ontmantelt.

En op het einde van de les ging de sirene, repten de brandweermannen zich naar de wagens en reden ze de stad in om hulp te verstrekken. Enerzijds perplex, maar anderzijds vol bewondering, gingen we naar huis.

Datum: 

maandag, 24 februari, 2020

Auteur: 

P. Ompier
Categorie: 
Top